avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalizarilor la intretinere si instalarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalizarilor la intretinere si instalarea repartitoarelor

Buna ziua,

Am avut intotdeauna probleme cu interpretarea legilor (de orice forma ar fi ele), pentru ca nu-nteleg decat notiunile logice.
In cazul legii 230/2007, se precizeaza conditiile in care asociatiile de locatari pot impune penalizari la intarzierile de plata a intretinerii (0.2% pe zi dupa minim 30 de zile gratie). Nu-mi este clara insa formula de calcul.
Pentru exemplificare, descriu cazul meu: in luna mai mi s-a calculat o penalizare de ~70 RON pentru 3 luni de intarzieri (restanta de ~ 1.000 RON). Dupa cateva zile am achitat jumatate din restanta (500 RON), iar luna aceasta (iunie) am observat ca am o penalizare de ... 106 RON (pentru o restanta mai mica: ~ 900 RON).
E logic sa mi se impuna penalizari, insa in ultimii 3 ani, administratorul mi-a tot 'gresit' calculele... de vreo 10 ori, asa ca ma astept se intampla iarasi ... un accident).

Pentru a verifica, imi puteti explica cum anume se calculeaza aceste penalizari conform legii (voi avea o discutie si cu administratorul, insa as prefera sa inteleg cum anume trebuie aplicata legea asta).

In cazul in care se demonstreaza ca a gresit iarasi, ce masuri pot lua? Am de gand sa-l dau in judecata, sa-l reclam la politie si la protectia consumatorului.

Mai mult, ce sanse am sa-mi instalez repartitoare daca scara mea nu a fost contorizata si nici nu se intentioneaza acest lucru? Se face o risipa absurda de caldura ~ 6 luni pe an.

Danke!
Florentin
Daca aveti suspiciuni referitor la corectitidinea calcularii,in conformitate cu dispozitiile art 12A d) din HG nr 1588/2007 ,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata adresati presedintelui de asociatie, contestatie la valoarea afisata
Presedintele are obligatia sa va raspunda in termen de 10 zile
Referitor la eficienta repartitoarelor de caldura,parcurgeti opiniile deja exprimate in topicurile existente
Penalitatile se calculeaza astfel:
- se inmulteste cota lunara neachitata cu 0.2% si cu....diferenta intre ziua listarii si data scadenta din lista + 30 zile.
Exemplu:
- Ianuarie - cota lunara (fara penalizari din alte luni) + fond de rulment (rata lunara) + fond de reparatii (rata lunara) = 200 lei
- data scadenta (scrisa pe lista) - 10 martie
- data de la care se incepe penalizarea - 10 martie + 30 = 9 aprilie
- data listei unde apare penalizarea - 28 aprilie
Deci exista o perioada de 19 zile intre 9 aprilie si 28 aprilie perioada in care se percep penalizari
- 200 lei * 0.2% * 19 zile = 7.6 lei
Este varianta in care exista fond de rulment acoperitor pentru o luna de intretinere.

In cazul in care nu aveti fond de rulment pentru ca asociatia nu si-a constituit acest fond, atunci penalizarile incep sa se aplice in calcul imediat dupa data scadentei, dar ele se aplica numai daca Dv. ati depasit perioada de gratie de 30 zile.
In cazul nostru:
- 200 lei * 0.2% * 49 zile = 19.6 lei, dar calculat numai daca nu ati platit in intervalul 10 martie - 9 aprilie. Cu cat data achitarii se indeparteaza de 9 aprilie, cu atat numarul de zile penalizabile va fi mai mare.

Nu trebuie sa vi se calculeze penalizare nici cu fond de rulment, nici fara, daca achitati suma de 200 pana in data de 9 aprilie.

Mai exista o metoda rapida de calcul al penalizarilor, des utilizata de administratori:

- (suma restanta - cota lunii precedente - fondul de rulment) * 6%
6% este procentul lunar = 0.2%/zi * 30 zile

In cazul acesta Suma restanta inseamna toata restanta acumulata, din toate lunile din urma, mai putin ultima luna (se respecta principiul celor 30 zile de gratie).
Este metoda pas cu pas si se aplica in fiecare luna pe liste.

Repartitoarele
Nu va puteti pune repartitoare numai Dv. Exista o conditie a firmelor care monteaza repartitoarele si care sunt si cele care efectueaza calculul sofisticat al caldurii, conditie care impune ca din totalul proprietarilor sa se intruneasca cel putin 80% care sa doreasca contorizarea in apartament.
Puteti numai sa cereti comitetului executiv, presedintelui, sa puna in discutia adunarii generale aceasta problema.

Parerile sunt impartite si se pare ca cei care tipa mai tare ca repartitoarele sunt aducatoare de frig in casa si pe deasupra costa caldura dublu-triplu-cvadruplu ca la pausal....au trecere mai mare.
O spun cu parere de rau. Sunt administrator si locatar intr-un bloc contorizat. Repartitoarele sunt un lux pe care nu ti-l poti permite decat intr-un bloc in care 80% din proprietari au aplecare catre argumente, daca intelegeti ce vreau sa spun.....!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari fond rulment mipa mipa Buna seara,Rog a mi se comunica in baza carui articol de lege administratorul de bloc are dreptul de a percepe penalizari la o suplimentare de fond rulment ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere stelut stelut Buna ziua! Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)